Z jakich surowców produkuje się kubki ekologiczne?

Rezygnacja z plastikowych naczyń w gastronomii jest już nie tylko modą, ale i koniecznością, dlatego producenci mają ich bogatą ofertę. Opakowania przyjazne naturze pozwalają na serwowanie napojów, deserów oraz dań zimnych i gorących. Wiele z nich jest biodegradowalnych, a nawet jadalnych. Chcesz dowiedzieć się, jakie to artykuły? Przeczytaj dalszą część tego artykułu!
Przeczytaj również: Dlaczego warto kupić eleganckie firany?
Rodzaje kubków ekologicznych
Zdążając rano do pracy czy na uczelnię, wiele osób kupuje gorące napoje, takie jak kawa, herbata lub czekolada pitna. Zapewne większość z tych klientów ma świadomość zagrożeń, jakie niosą z sobą opakowania plastikowe, dlatego spodobałaby im się ich wymiana na kubki ekologiczne. Mogą one zostać wyprodukowane z naturalnych surowców przy użyciu nowoczesnych technologii, sprawiających, że są odporne na wysokie temperatury. Oferta dotyczy opakowań:
Przeczytaj również: Jak kupować eleganckie firany?
- przezroczystych, także z nadrukiem,
- białych,
- brązowych,
- jedno- i dwuwarstwowych,
- tłoczonych,
- karbowanych,
a nawet jadalnych.
Przeczytaj również: Na co zwrócić uwagę przy wyborze pianki budowlanej?
Jakie surowce wykorzystywane są do produkcji?
Naczynia do serwowania napojów gorących i zimnych produkowane są najczęściej z produktów i odpadów roślinnych, takich jak celuloza, wytłoki z trzciny cukrowej, różne rodzaje skrobi, czy wreszcie z liści palmowych. Ekologiczne wyroby z trzciny cukrowej cechują się wysoką odpornością na niskie i wysokie temperatury i mogą być używane do podgrzewania zawartości w mikrofalówce i przechowywania w zamrażarkach. Z pewnością dla wielu osób zaskoczeniem będą przezroczyste kubeczki z c-pla, do złudzenia przypominające plastik. Większość z tych artykułów może zostać usunięta na kompost, gdzie w przeciągu kilku tygodni ulegnie rozłożeniu. Wyjątek stanowi bioplastik, kompostowalny w warunkach przemysłowych.
Czy kubki ekologiczne poddaje się recyklingowi?
Większość opakowań przyjaznych środowisku nadaje się do recyklingu. Nie oznacza to jednak, że można z nich ponownie wyprodukować kubki czy inne opakowania do żywności. Z naczyń papierowych powstanie tektura, a pozostałe, a więc z trzciny cukrowej, liści palmowych i otrębów zbożowych, rozłożą się i będą doskonałym nawozem dla warzyw i kwiatów. Bez trudu dają się kompostować także w warunkach domowych.
Czy warto postawić na kubki ekologiczne?
Decydując się na wymianę opakowań plastikowych na ekologiczne, pomaga się w redukcji ilości odpadów na wysypiskach i w oceanach. Przy ich pomocy można również podnieść rangę lokalu, do którego przychodzić będą klienci nieobojętni na problemy środowiska. Chcesz poprawić wizerunek swojej firmy? Odwiedź stronę i kup kubki przyjazne naturze!